• Rreth matjes së temperaturës

  Temperatura normale e trupit ndryshon

  Rreth matjes së temperaturës

  Temperatura normale e trupit ndryshon

  Temperatura normale e trupit (normotermia, eutermia) e një personi varion nga 36,3 ° C deri në 37,1 ° C. Temperatura e trupit mbahet në intervalin normal me termorregullim, në të cilin rregullimi i temperaturës nxitet nga sistemi nervor qendror. Kontrolli i temperaturës (termorregullimi) është pjesë e mekanizmit homeostatik që e mban organizmin në temperaturën optimale të punës, sepse temperatura ndikon në shpejtësinë e reaksioneve kimike. Temperatura normale e trupit të njeriut i nënshtrohet luhatjeve ditore prej 0,5 ° C – 0,7 ° C. Tek njerëzit që flenë natën dhe janë zgjuar gjatë ditës (edhe kur shtrihen ende në shtrat), më e ulëta është rreth orës 6 të mëngjesit dhe më e larta në mbrëmje. Pra, temperatura është më e ulëta gjatë gjumit, pak më e lartë në gjendje zgjimi kur njeriu është i qetë dhe rritet me aktivitet.

  Tek femrat, përveç lëkundjeve ditore, ka edhe një cikël mujor të ndryshimeve të temperaturës së trupit, i cili karakterizohet nga rritja e temperaturës bazale gjatë ovulacionit.

  KONTROLLONI SHËNDETIN TUAJ NË SHTËPI

  Temperatura e trupit ndryshon gjatë ditës

  Përveç ndryshimit gjatë ditës, temperatura normale e trupit mund të ndryshojë gjithashtu deri në 0,5 ° C (0,9 ° F) nga dita në ditë, kështu që temperaturat më të larta ose më të ulëta në një ditë nuk do të korrespondojnë gjithmonë me temperaturën më të lartë ose më të ulët. diten tjeter.

  Temperatura normale e trupit të njeriut ndryshon pak nga personi në person dhe në kohë të ditës. Prandaj, çdo lloj matjeje ka një sërë temperaturash normale. Gama e temperaturave normale të trupit të njeriut, të marra nga goja, është 36,8 ± 0,5 ° C (98,2 ± 0,9 ° F), që do të thotë se vlerat normale të temperaturës të matura në këtë mënyrë janë midis 36,3 dhe 37, 3 ° C (97,3 dhe 99,1). ° F). Temperatura normale e trupit të njeriut shpesh quhet 36,5–37,5 ° C (97,7–99,5 ° F). Megjithatë, duke rishikuar literaturën, tek të rriturit, gjejmë një gamë më të gjerë të vlerave normale të temperaturës, nga 33,2 në 38,2 ° C (91,8–100,8 ° F), në varësi të gjinisë dhe vendndodhjes së matjes.

  Vlerat e raportuara ndryshojnë në varësi të mënyrës se si matet:

  • me gojë (nën gjuhë): 36,8 ± 0,4 ° C (98,2 ± 0,72 ° F)
  • matje e brendshme (rektal, vaginal): 37,0 ° C (98,6 ° F).

  Matja rektale ose vaginale është një matje direkt në brendësi të zgavrës së trupit dhe zakonisht vlerat janë më të larta se gjatë matjes me gojë, dhe vlerat e marra gjatë matjes orale janë pak më të larta se matja e temperaturës përmes lëkurës.

  Me moshën, temperatura mesatare e trupit dhe sasia e ndryshueshmërisë ditore të temperaturës së trupit zvogëlohen. Pacientët e moshuar mund të kenë një aftësi të reduktuar për të gjeneruar nxehtësi trupore gjatë një ethe, kështu që edhe një temperaturë pak e ngritur mund të tregojë një shkak serioz themelor në geriatri. Një studim tregoi se temperatura mesatare e trupit gjithashtu është ulur që nga vitet 1850. Autorët e studimit besojnë se shpjegimi më i mundshëm për ndryshimin është reduktimi i inflamacionit në nivel popullsie për shkak të reduktimit të infeksioneve kronike dhe përmirësimit të higjienës.

  LLOJET E TERMOMETRAVE

  Monitoroni temperaturën e trupit tuaj

  Matja e temperaturës së trupit ka një rëndësi të madhe mjekësore. Arsyeja është se sëmundje të shumta shoqërohen me ndryshime karakteristike të temperaturës së trupit. Gjithashtu, ecuria e disa sëmundjeve mund të monitorohet duke matur temperaturën e trupit dhe efektivitetin e trajtimit të filluar mund ta vlerësojë mjeku.

  Termometër balli pa kontakt

  HA500

  • Distanca e matjes brenda 5cm
  • Matje për 1 sekondë
  • Temperatura e ballit
  • Temperatura e objekteve