• Mekanizmat mbrojtës të trupit

  Çfarë duhet të dini për temperaturën

  Mekanizmat mbrojtës të trupit

  Çfarë duhet të dini për temperaturën

  Temperatura është një nga mekanizmat mbrojtës të trupit me anë të të cilit trupi përpiqet të neutralizojë të gjitha llojet e patogjenëve që çojnë në infeksion. Ethet shoqërohen me ethe, për të gjitha vlerat mbi kufirin normal 36-37°C (98-100°F). Kjo është një shenjë e zakonshme e infeksionit.

  KONTROLLONI SHËNDETIN TUAJ NË SHTËPI

  Simptomat e temperaturës

  Temperatura është një simptomë, jo një sëmundje. Kur ndodh një infeksion, sistemi imunitar aktivizon mekanizmat mbrojtës për të luftuar patogjenin si shkaktar i infeksionit. Temperatura zakonisht largohet vetvetiu. Përndryshe, duhet të kërkoni ndihmë mjekësore. Shumica e ekspertëve besojnë se ethet shoqërohen me ethe, duke filluar nga 100,4 ° F (38 ° C), por tek fëmijët mund të jetë më e ulët, në 99,5 ° F (37,5 ° C).

  Simptomat më të zakonshme të temperaturës:

  • Të dridhura dhe një ndjenjë ftohtësie
  • Djersitje
  • Mungesa e oreksit
  • Rritja e ndjeshmërisë ndaj dhimbjes
  • Mungesa e energjisë dhe ndjenja e përgjumjes
  • Problemi i përqendrimit
  • Dehidratim

  Ethet tek foshnjat:

  • Nxehtësia e trupit në prekje
  • Skuqje e fytyrës (faqet e verdha)
  • Lëkurë e djersitur

  Siç e kemi përmendur tashmë, ethet janë pjesë e përgjigjes së sistemit imunitar ndaj baktereve, viruseve dhe patogjenëve të tjerë. Ndihmon trupin të luftojë infeksionin.

  Megjithatë, mund të jetë gjithashtu e pakëndshme nëse zgjat më shumë dhe temperaturat e larta mund të çojnë në komplikime. Për këtë arsye, mjekët ndonjëherë mund të rekomandojnë barna antipiretike, si ibuprofeni. Aspirina mund të ndihmojë, por nuk rekomandohet për personat nën moshën 16 vjeç dhe fëmijët. Gjithashtu, personat që kanë në terapi barna për hollimin e gjakut duhet të konsultohen me mjekun përpara se të përdorin aspirinë.

  ÇFARË DUHET TË DINI PËR TEMPERATURËN E LARTË

  HIPERPIREKSIA DHE HIPERTERHEMIA

  Hiperpireksia është një term mjekësor për temperaturë shumë të lartë. Kriteri mjekësor për hiperpireksinë është një temperaturë trupore prej 41,1 ° C (106,1 ° F). Hiperpireksia kërkon kujdes urgjent mjekësor.

  Hiperpireksia ndryshon nga hipertermia, një term mjekësor për një rritje të pakontrolluar të temperaturës së trupit për shkak të një sasie të tepërt të nxehtësisë së prodhuar të trupit. Në hipertermi, truri nuk e rregullon rritjen e temperaturës si në ethet e tjera. Në vend të kësaj, trupi nuk mund të tolerojë nxehtësinë nga mjedisi, kështu që mbinxehet. Rastet e goditjes nga nxehtësia janë pasojë e hipertermisë dhe jo e hiperpireksisë.

  Termometër balli pa kontakt

  HA500

  • Distanca e matjes brenda 5cm
  • Matje për 1 sekondë
  • Temperatura e ballit
  • Temperatura e objekteve