• Presioni i lartë i gjakut për shkak të stresit

  Ndiqni këshillat e uljes

  Qetësoni trupin tuaj

  Tensioni i lartë i gjakut për shkak të stresit – ndiqni këshillat për uljen

  Është e vërtetë që stresi rrit vlerat e presionit të gjakut. Në situata stresuese, trupi aktivizon sistemin nervor simpatik, i cili na ndihmon të përballojmë situatën e dhënë. Efekti i stresit në trupin e njeriut nuk është i rrezikshëm nëse zgjat për një kohë të shkurtër. Megjithatë, nëse organizmi është i ekspozuar vazhdimisht ndaj stresit për një periudhë të gjatë kohore, trupi mbingarkohet dhe ndodh një çrregullim. Për shkak të një situate stresuese, presioni i gjakut rritet dhe nëse stresi zgjat, presioni i gjakut mbetet i lartë. Praktikisht, presioni i gjakut rritet, sepse enët e gjakut ngushtohen kur hormonet e stresit (kortizoli) lëshohen në qarkullimin e gjakut. Në rastin e stresit afatgjatë, sistemi nervor simpatik, i cili aktivizon trupin, është dominues në raport me sistemin nervor parasimpatik, i cili qetëson dhe relakson trupin.

  STRESI NË PUNË DHE GJUMI I PAMJAFTUESHËM JANE TË RREZIKSHME

  Efektet e stresit afatgjatë

  Stresi kontribuon në zhvillimin e aterosklerozës.

  Gjithashtu, stresi shkakton ndryshime në tru që mund të përkeqësojnë gjendjen e disa sëmundjeve para-ekzistuese, si ankthi, depresioni dhe varësia.

  Stresi lidhet me obezitetin, sepse për shkak të stresit, disa njerëz hanë më shumë, flenë më pak dhe ushtrohen, të cilët janë të gjithë faktorë të rëndësishëm për kontrollin e peshës.

  Sipas një studimi, stresi në punë dhe gjumi i pamjaftueshëm, së bashku me presionin e lartë të gjakut, janë një kombinim i rrezikshëm që mund të trefishojë rrezikun e vdekjes te pacientët kardiovaskular.

  TRAJTIMI I TENSIONIT TË LARTË GJAKUT

  Presioni i lartë i gjakut është një problem i zakonshëm

  Presioni i sipërm (sistolik) është presioni i gjakut në muret e enëve të gjakut në momentin kur muskuli i zemrës tkurret, dhe presioni i ulët (diastolik) është presioni i gjakut në muret e enëve të gjakut në momentin kur muskuli i zemrës relaksohet. . Presioni i gjakut zakonisht rritet gradualisht, kështu që pacienti nuk i ndjen simptomat derisa të shfaqen disa nga ndërlikimet e hipertensionit, si sulmi në zemër ose goditje në tru. Prandaj tensioni i lartë quhet edhe “vrasës i heshtur”.

  Cilat janë simptomat e presionit të lartë të gjakut?

  Presioni i lartë i gjakut është një sëmundje mashtruese, sepse shumë njerëz nuk kanë fare simptoma. Vetëm kur presioni i gjakut është shumë i lartë, kur presioni i sipërm është mbi 200 dhe ai i poshtëm mbi 130 mund të keni dhimbje koke dhe marramendje.

  Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të matni rregullisht presionin e gjakut, veçanërisht kur rriteni. Matjet e rregullta të presionit të gjakut duhet të fillojnë jo më vonë se mosha 40 vjeç, edhe kur presioni i gjakut është kontrolluar mirë më parë. Matja e rregullt edhe para moshës dyzetvjeçare është sigurisht e rëndësishme nëse keni probleme me presionin e gjakut.

  Presioni i lartë i gjakut është një sëmundje mashtruese sepse shumë njerëz nuk kanë fare simptoma.

  Rreth moshës dyzet vjeçare, shumë njerëz janë në të ashtuquajturat kulmi i jetës kur i duhet të merret me shumë gjëra si privatisht ashtu edhe profesionalisht. Stresi në punë është mjaft i zakonshëm, dhe përveç kësaj, pandemia aktuale globale sjell pasiguri në jetën e të gjithëve.

  SHKAQET E TENSIONIT TË LARTË GJAKUT

  Faktorë të tjerë që shkaktojnë presionin e lartë të gjakut

  Stresi nuk është shkaktari i vetëm i presionit të lartë të gjakut. Faktorët e rrezikut janë gjithashtu:

  • aktiviteti fizik i pamjaftueshëm
  • obeziteti, veçanërisht obeziteti i barkut
  • marrja e tepërt e kripës
  • përdorimi i gjerë i NSAIDs
  • konsumimi i tepruar i alkoolit
  • përdorimi i pilulave kontraceptive ose terapisë hormonale në menopauzë.

  Shkak i presionit të lartë të gjakut mund të jenë edhe sëmundje të tjera. Është një presion i gjakut me origjinë dytësore. Në këtë rast, trajtimi i sëmundjes primare mund të rregullojë edhe vlerat e presionit të gjakut.

  GJENDJA DHE SHËNDETI FIZIK

  Kontrolli i stresit dhe rregullimi i presionit të gjakut

  Kontrolli i niveleve të stresit është shpesh shumë i vështirë dhe sfidues. Në disa situata, nuk mund të ndikoni në ngjarjet stresuese. Për shembull. në një pandemi globale, ju mund të ndikoni vetëm në sjelljen tuaj dhe të respektoni masat e përcaktuara. Reduktimi i stresit në punë, p.sh. gjithashtu, mund të jetë në duart e të tjerëve, jo neve. Megjithatë, ka shumë gjëra që mund të përpiqeni të ndikoni.

  Gjumi është jashtëzakonisht i rëndësishëm për gjendjen e mirë të përgjithshme të organizmit. Prandaj, ia vlen të kujdeseni për gjumin dhe të zgjidhni gjumin në vend të aktiviteteve të tjera. Edhe kur duhet të humbisni ngjarje interesante. Cilësia e pamjaftueshme ose e dobët e gjumit ndikon negativisht si në humor ashtu edhe në shëndetin fizik. A mund të përmirësoni aftësitë tuaja të menaxhimit të kohës? Përdorimi i kohës në mënyrë efikase mund të zvogëlojë nivelet e stresit. Në disa raste, vendosja e prioriteteve mund të lehtësojë gjithashtu një situatë stresuese. A mund të zgjidhen situatat stresuese? Në disa raste, shqyrtimi dhe diskutimi i një situate të tillë mund ta bëjë më të lehtë. Kjo është e vërtetë për situatat stresuese si në punë ashtu edhe në shtëpi.

  Kujdesu për veten

  Mësoni teknikat e relaksimit. Njerëz të ndryshëm përdorin teknika të ndryshme dhe përpiqen të gjejnë ato që u përshtaten më shumë. Për shembull. Meditimi, relaksimi i muskujve ose frymëmarrja e thellë mund t’ju ndihmojnë të relaksoheni në një situatë stresuese.

  KUJDESU PËR VETEN

  Përmirësoni jetën tuaj shoqërore

  Duket se është e vështirë tani, sepse ka shumë kufizime për shoqërimin live. Kjo është arsyeja pse ne duhet të përdorim ose të përfitojmë nga mundësitë e sotme të larmishme të komunikimit dixhital. Kujdesu për veten. Shumë prej nesh e gjejnë mënyrën tonë të relaksimit, si ecja, pushimi i pasdites, masazhi… Megjithatë, alkooli nuk duhet të përdoret për relaksim, sepse ndikon keq në rikuperimin e trupit dhe në cilësinë e gjumit.

  Monitor automatik për tensionin e gjakut

  Rossmax X5 PARR

  • Dallim i aritmisë (ARR)
  • Dallimi i fibrilacionit atrial (AFib)
  • Dallimi i kontraktimit para kohe (PC)
  • Dallimi i lëvizjeve