• Rëndësia e menaxhimit të rrezikut

  Preeklampsia - rëndësia e kontrollit të presionit të gjakut gjatë shtatzënisë

  Preeklampsia – rëndësia e kontrollit të presionit të gjakut gjatë shtatzënisë

  Shtatzënia sjell shumë përvoja të reja. Për shkak të ardhjes së një familjari të ri, prindërit janë të zënë me përgatitjet. Zgjedhja e një emri dhe dekorimi i dhomës së një fëmije mund të jetë argëtuese. Megjithatë, aspekti më i rëndësishëm i shtatzënisë duhet të jetë shëndeti. Kontrollet e rregullta mjekësore, dieta e duhur dhe aktiviteti fizik i moderuar bëjnë një shtatzëni të shëndetshme. Presioni i gjakut duhet të kontrollohet rregullisht, sepse mund të jetë tregues i qartë i problemeve shëndetësore. Ndryshimet në presionin e gjakut gjatë shtatzënisë mund të shoqërohen nga disa gjendje të rrezikshme.

  Preeklampsia është një gjendje e presionit të gjakut të shqetësuar që mund të ndodhë pas javës së 20-të të shtatzënisë ose pas lindjes (preeklampsia pas lindjes). Ai përfshin presionin e lartë të gjakut të një gruaje dhe shenjat që tregojnë se disa nga organet e saj, si veshkat dhe mëlçia, nuk funksionojnë siç duhet. Preeklampsia është një problem serioz shëndetësor për gratë shtatzëna në mbarë botën. Prek 2 deri në 8 për qind të grave shtatzëna në mbarë botën.

  KONTROLLONI SHENDETIN NË SHTËPI

  Si funksionon një matës i presionit të gjakut?

  Presioni i gjakut është presioni në arterie gjatë tkurrjes dhe relaksimit të zemrës. Presioni i gjakut i një personi të shëndetshëm ndryshon në varësi të kushteve dhe gjatë ditës. Gjendjet që ndikojnë në presionin e gjakut janë p.sh. sforcim fizik, stres dhe medikamente të caktuara. Një i rritur duhet të dijë se sa është presioni i gjakut.

  Shumica e njerëzve e dinë se presioni i lartë i gjakut është i keq për ta. Megjithatë, ata shpesh nuk e dinë pse presioni është shumë i lartë. Presioni i gjakut gjithashtu mund të jetë problem kur është shumë i ulët. Monitorët e presionit të gjakut përcaktojnë se sa forcë përdoret për të lëvizur gjakun nëpër trup. Pranga është shtrënguar rreth krahut ose kyçit të dorës për të ndaluar rrjedhjen e gjakut. Ndërsa pranga lirohet, gjaku rrjedh përsëri. Aparati atëherë, kur fillon qarkullimi nëpër vena, lexon pulsin. Ky pulsim, i cili përfaqëson vlerën e sipërme të matur të presionit të gjakut, është presioni sistolik. Më vonë, mansheta lirohet plotësisht dhe në atë moment pulsimi ndalet. Atëherë ju merrni një vlerë më të ulët ose presion diastolik. Shihni cilat janë vlerat e referencës.

  Blood Pressure Category Systolic (mmHG)   Diastolic (mmHG)
  Optimal < 120 and < 80
  Normal 120-129 or 80-84
  High-normal 130-139 or 85-89
  Grade 1 Hypertension (mild) 140-159 or 90-99
  Grade 2 Hypertension (moderate) 160-179 or 100-109
  Grade 3 Hypertension 180 or higher or 100 or higher

  Gratë shtatzëna kalojnë shumë kohë me një mjek për të siguruar që fëmija i tyre të jetë i shëndetshëm. Presioni i tyre i gjakut kontrollohet gjatë çdo ekzaminimi. Një ndryshim në presionin e gjakut mund të tregojë zhvillimin e një problemi serioz shëndetësor dhe aftësia për ta matur atë në shtëpi lejon zbulimin e hershëm të këtyre ndryshimeve. Gratë e shëndetshme dhe ato në rrezik të preeklampsisë dhe infeksionit postoperativ mund të matin rregullisht presionin e gjakut duke përdorur një pajisje të thjeshtë të krijuar për përdorim në shtëpi.

  Kur lind një fëmijë, simptomat ndalojnë menjëherë. Përndryshe, ka një atak, dështim të zemrës, madje edhe vdekje. Pacientët mund të anashkalojnë shenjat paralajmëruese nëse matin presionin e gjakut vetëm një herë në muaj kur shkojnë te mjeku. Matja e presionit të gjakut në shtëpi çdo ditë mund t’ju shpëtojë jetën. Është gjithashtu e rëndësishme të njihet zhvillimi i presionit të ulët të gjakut.

  Disa komplikime në shtatzëni mund të zbulohen përmes ndryshimeve në vlerat e presionit të gjakut. Ju duhet t’i raportoni mjekut tuaj çdo devijim nga presioni normal i gjakut. Presioni i lartë i gjakut është shpesh shenja e parë e preeklampsisë, e cila, nëse nuk trajtohet, është shumë e rrezikshme si për nënën ashtu edhe për foshnjën. E njohur edhe si hipertensioni i shkaktuar nga shtatzënia, preeklampsia rrit presionin e gjakut, krijon proteina në urinë dhe shkakton ndryshime të shikimit. Procedura e zakonshme është të lindësh sa më shpejt që të jetë e mundur.

  Presioni i ulët i gjakut është i zakonshëm në shumicën e grave shtatzëna. Trupi juaj është i fokusuar në furnizimin e fëmijës me gjithçka që i nevojitet. Ky devijim i gjakut dhe i lëndëve ushqyese mund ta bëjë nënën të ndihet i trullosur. Hormonet në shtatzëni bëjnë që enët e gjakut të zgjerohen, gjë që çon në presion të ulët të gjakut.

  Kur lexoni vlera të ulëta gjatë një prej matjeve ditore të presionit të gjakut në shtëpi, mund të merrni masa. Mjekët shpesh rekomandojnë të ngriheni ngadalë, të merrni një pozicion ulur në rast marramendjeje dhe të shtriheni në anën e majtë për të rritur qarkullimin. Kur jeni të vetëdijshëm për një situatë të tillë, mund të shmangni rëniet dhe të kujdeseni për veten në mënyrën e duhur. Sepsa dhe humbja e gjakut gjithashtu mund të shkaktojnë presion të ulët të gjakut. Këto janë komplikime serioze që kërkojnë trajtim urgjent. Sepsis mund të ndodhë pas një seksioni cezarian dhe ndërhyrjeve të tjera kirurgjikale. Presionin e gjakut duhet ta kontrolloni në shtëpi pas lindjes me prerje cezariane. Gjakderdhja është normale pas përfundimit të shtatzënisë. Megjithatë, gjakderdhja e tepërt mund të çojë në një rënie të presionit të gjakut. Matjet e rregullta të presionit të gjakut për një periudhë të gjatë pas shtatzënisë dhe lindjes mund të jenë të dobishme.

  Disa simptoma mund të tregojnë se preeklampsia është e rëndë dhe se trajtimi urgjent mjekësor është i nevojshëm.

  • Ënjtje e fytyrës, syve ose duarve
  • Shtim i madh në peshë brenda dy ditësh
  • Ulje e shpeshtësisë së urinimit dhe urinë e errët
  • Ndryshimet e shikimit Nauze dhe të vjella të rënda
  • Frymëmarrje e vështirë
  • Dhimbje koke të forta ose marramendje