• Matja e presionit të gjakut në shtëpi

  Si të merrni rezultate të besueshme

  Të rriturit duhet të dinë se sa është presioni i gjakut

  Matja e presionit të gjakut në shtëpi – si të merrni rezultate të besueshme

  Presioni i gjakut është presioni i gjakut në arterie kur zemra rreh (presioni sistolik) dhe kur zemra është në qetësi (presioni diastolik). Ajo matet në milimetra merkur (mmHg). Tensioni i lartë i gjakut (hipertensioni) tek të rriturit përkufizohet si presion i gjakut i barabartë ose më i lartë se 140 mmHg i presionit sistolik dhe i barabartë ose më i lartë se 90 mmHg i presionit diastolik.

  Presioni i lartë i gjakut quhet edhe “vrasës i heshtur” sepse zakonisht nuk ka shenja apo simptoma paralajmëruese që e tregojnë atë. Shumë njerëz nuk e dinë se kanë presion të lartë të gjakut. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kontrolloni rregullisht presionin e gjakut, veçanërisht te njerëzit mbi 40 vjeç.

  Edhe pse shkaku i presionit të lartë të gjakut në shumë njerëz është i paqartë, ka faktorë rreziku – të tilla si aktiviteti i parregullt fizik, dieta e dobët, obeziteti, mosha ose gjenetika që mund të shkaktojnë presion të lartë të gjakut. Presioni i lartë i gjakut ndikon drejtpërdrejt në rrezikun e sëmundjeve të zemrës ( që shkakton atak në zemër). ) Dhe goditje në tru, veçanërisht në kombinim me faktorë të tjerë rreziku.

  Presioni i lartë i gjakut është i zakonshëm në moshën e mesme dhe në të moshuarit

  Kur është e nevojshme të matet presioni i gjakut?

  Siç u theksua, presioni i lartë i gjakut më së shpeshti shfaqet te njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar. Ndërsa arteriet tuaja plaken, ato bëhen më të ngurtësuara, gjë që reflektohet në një rritje të presionit të gjakut.

  Nëse dyshohet për tension të lartë, rekomandohet kontrolli i tij në kushte shtëpie, duke bërë matje 4-7 herë gjatë ditës. Matja kryhet në mëngjes dhe në mbrëmje si 2-3 matje paralele, dmth. matja përsëritet 1-2 minuta pas matjes së mëparshme. Në bazë të rezultateve të një sërë matjesh, vlera mesatare e presionit sistolik dhe diastolik llogaritet veçmas për mëngjes, veçanërisht për matjet në mbrëmje.

  Disa faktorë të tjerë rreziku që kontribuojnë në presionin e lartë të gjakut:

  • pirja e duhanit
  • obeziteti, veçanërisht në bark
  • marrja e tepërt e kripës
  • aktiviteti fizik i pamjaftueshëm
  • përdorimi i gjerë i NSAIDs
  • konsumimi i tepruar i alkoolit
  • stresi
  • sëmundje të tjera (diabeti, më i shpeshti)

  Prandaj, arrijmë në përfundimin se shkaktari më i shpeshtë i presionit të lartë të gjakut është mënyra e jetesës dhe mënyra e jetesës, ndryshimi i të cilave është pjesë e pandashme e trajtimit. Në rreth 5% të rasteve, presioni i lartë i gjakut është rezultat i një sëmundjeje tjetër. Sëmundjet e veshkave dhe gjëndrës mbiveshkore janë veçanërisht të rëndësishme. Sa herë që zbulohet presioni i lartë i gjakut, është e nevojshme të zbulohet nëse ekziston një sëmundje primare që e shkakton atë.

  MATJE E BESUESHME NË SHTËPI

  Ku mund ta kontrolloni presionin e gjakut?

  Për besueshmërinë më të lartë të matjes, kontrolloni presionin e gjakut në institucionet shëndetësore dhe në shtëpi.

  Studimet tregojnë se vlerat më të sakta të presionit të gjakut merren nga matja në shtëpi. Ambienti në shtëpi është i qetë dhe nuk ka efekt “pallto e bardhë”.

  Matja e besueshme në shtëpi kërkon korrektësinë e aparatit, manshetës dhe teknologjisë së matjes. Meqenëse presioni i gjakut ndryshon nga situata në situatë, kohëzgjatja e matjes dhe rimatjes në kushte të ngjashme sigurojnë besueshmërinë e rezultateve.

  MATJA NË KUSHTET STANDARD MERR REZULTATET MË TË BESUESHME

  Matni presionin e gjakut në shtëpi si më poshtë

  Në fillim të matjes, sigurohuni që presioni i matur në të dyja duart të mos ndryshojë më shumë se 10 mmHg. Nëse ka një ndryshim, kryeni matjen në dorën në të cilën është matur presioni më i lartë. Matni presionin e gjakut në mëngjes nga ora 6 deri në 9 para se të merrni ilaçin dhe në mbrëmje nga ora 6 deri në 9:00.

  1. Gjysmë ore para matjes shmangni aktivitetin fizik, duhanin, alkoolin dhe pijet me kafeinë si kafe, çaj, pije energjike ose pije të gazuara. Gjithashtu shmangni vaktet e mëdha.
  2. Gjeni një vend të qetë dhe të rehatshëm.
  3. Matni presionin e gjakut në krahun që nuk është dominues, dmth. nëse je djathtas në të majtë dhe nëse je mëngjarash në të djathtë. Vendosni manshetën në krah dhe mbështeteni dorën në tavolinë në mënyrë që bërryli dhe krahu i sipërm të jenë në të njëjtin rrafsh me zemrën tuaj.
  4. Uluni në të njëjtin vend, duke u mbështetur rehat për të paktën 5 minuta përpara se të bëni matjen
  5. Filloni të matni dhe mos flisni ose lëvizni gjatë asaj kohe. Mos shikoni leximet.
  6. Shënoni rezultatet tuaja në regjistrin e gjurmimit të rezultateve.
  MATJE TË SAKTA

  Vlerat e referencës së presionit të gjakut

  Vlerat e referencës së presionit të gjakut bazohen në presionin e gjakut në pushim. Presioni ideal i gjakut është 120/80 mmHg. Në rastin e presionit shumë të lartë të gjakut mbi 200/130 mmHg, mund të keni dhimbje koke dhe marramendje, në raste të tjera është kryesisht asimptomatike (“vrasës i heshtur”). Vlerat e referencës

  Vlerat e referencës

  Kur trajtohet presioni i lartë i gjakut, qëllimi është arritja e vlerave deri në 140/90 mmHg kur matet nga mjeku dhe deri në 135/85 mmHg kur matet në shtëpi.

  Ideale: 120/80 mmHg

  Normale: më e ulët se 130/85 mmHg

  E kënaqshme / e mjaftueshme: 130-139 / 85-89 mmHg

  Lartë: mbi 140/90 mmHg

  Kur duhet të monitoroni vetë presionin e gjakut?

  Presioni i gjakut duhet të monitorohet rregullisht dhe të monitorohet në shtëpi kur konstatoni se është pak ose mesatarisht i ngritur ose kur rezultatet e matjes ndryshojnë ndjeshëm nga njëri-tjetri; atëherë kur të filloni terapinë ose ta ndryshoni atë. Më vonë, kur të vendoset terapia, vetë-monitorimi i rregullt i presionit të gjakut është shumë i rëndësishëm për të ruajtur vlerat e synuara.

  TENSIONI I LARTË I GJAKUT MUND TË TRAJTOHET

  Çfarë rezulton nga presioni i lartë i gjakut?

  Presioni i lartë i gjakut tendos arteriet dhe zemrën, gjë që mund të çojë në trashje dhe lodhje të zemrës, d.m.th. infrakt. Përveç kësaj, presioni i lartë i gjakut mund të çojë në aterosklerozë, e cila çon në goditje në tru dhe sulm në zemër. Presioni i lartë i gjakut mund të trajtohet me ndryshime në stilin e jetesës duke reduktuar marrjen e kripës, duke ushtruar siç duhet dhe duke arritur një peshë normale. Duhanpirësit ndihen më mirë kur ndalojnë duhanin dhe njerëzit me kolesterol të lartë duhet të rregullojnë statusin e tyre lipid. Presioni i lartë i gjakut trajtohet me barna antihipertensive, nëse korrigjimi i regjimit higjieno-dietik nuk jep rezultate të kënaqshme.

  Çfarë e bën një monitor të mirë të presionit të gjakut?

  Për matjen në shtëpi, rekomandohet një pajisje cilësore për matjen e presionit të gjakut në pjesën e sipërme të krahut. Aparati duhet të jetë i miratuar dhe i vërtetuar klinikisht dhe duhet të ofrojë mundësinë e servisimit, zëvendësimit dhe kalibrimit të lehtë sipas nevojës. Kur blini një pajisje, kontrolloni shërbimin pas shitjes. Në mënyrë që matja të jetë e besueshme, është e rëndësishme që pranga për pjesën e sipërme të krahut të jetë e madhësisë së duhur. Nëse pranga është e vogël, rezultati është më i lartë se ai real, ndërsa për shkak të manshetës së madhe, vlera e lexuar e presionit të gjakut është më e ulët se ajo reale. Pranga duhet të mbahet larg nga rrezet e diellit për të mbajtur materialin korrekt. Ju mund të përcaktoni madhësinë e duhur të manshetës bazuar në perimetrin e krahut të sipërm.

  Monitoruesi më i avancuar i presionit të gjakut njeh gjithashtu aritmi të tilla si fibrilacioni atrial. Fibrilacioni atrial rrit pesëfish rrezikun e infarktit cerebral dhe prevalenca e tij rritet ndjeshëm me plakjen, mbipeshën dhe ushtrimet e kufizuara. Monitoruesi i presionit të gjakut Rossmax X5 është një shembull i një gjenerate të re matësash që ndihmojnë në zbulimin dhe parandalimin e fibrilacionit atrial.

  Monitor automatik për tensionin e gjakut

  Rossmax X5 PARR

  • Dallim i aritmisë (ARR)
  • Dallimi i fibrilacionit atrial (AFib)
  • Dallimi i kontraktimit para kohe (PC)
  • Dallimi i lëvizjeve