• Presion i lartë apo i ulët i gjakut?

  Shikoni vlerat e referencës së presionit të gjakut

  Matjet e sakta

  Presion i lartë apo i ulët i gjakut? Shikoni vlerat e referencës së presionit të gjakut

  Gjaku rrjedh nëpër venat e të gjithë njerëzve. Ai sjell oksigjen dhe lëndë ushqyese në qeliza dhe largon dioksidin e karbonit dhe produktet e mbeturinave nga qelizat. Për shkak të pompimit të zemrës, sasisë së lëngjeve në qarkullimin e gjakut dhe rezistencës së gjakut periferik, gjaku rrjedh me një shpejtësi të caktuar. Këtë e quajmë presion të gjakut dhe e masim me milimetra merkur (mmHg).

  Matja e presionit të gjakut është e rëndësishme. Presioni i lartë i gjakut është i dëmshëm për shëndetin në shumë aspekte dhe presioni i ulët i gjakut mund të shkaktojë marramendje të pakëndshme. Luhatjet afatshkurtra të presionit të gjakut janë normale.

  Blood Pressure Category Systolic (mmHG)   Diastolic (mmHG)
  Normal less than 120 and less than 80
  Pre-Hypertension 120-139 or 80-89
  Stage 1 Hypertension 140-159 or 90-99
  Stage 2 Hypertension 160 or higher or 100 or higher

  Hipertensioni ose presioni sistolik është presioni i gjakut në momentin kur muskuli i zemrës tkurret. Gjërat që ndikojnë në rritjen e presionit në kokë:

  • ngarkesë më të lartë të ventrikulit të majtë
  • aorta e ngurtë dhe arteriet e mëdha dhe rezistencë më e lartë periferike

  Vakuumi ose presioni diastolik është presioni gjatë relaksimit të muskujve të zemrës. Pastaj zemra relaksohet dhe mbushet me gjak që kthehet në zemër. Rritja e vakumit ndikohet nga:

  • rezistencë e rritur e qarkullimit
  • muret e ngurtë të enëve të gjakut
  VITET GJITHASHTU JANË SHUME TË RËNDËSISHME

  Vlerat e referencës janë të njëjta si për femrat ashtu edhe për meshkujt

  Vlerat e referencës së presionit të gjakut janë të njëjta si për burrat ashtu edhe për gratë. Mosha gjithashtu nuk është shumë e rëndësishme, sepse vetëm për njerëzit që janë më të vjetër se 80, vlera e synuar është pak më e lartë. Vetëm 1/5 e zviceranëve kanë presion normal të gjakut. Presioni i gjakut mbi vlerat e rekomanduara është padyshim shumë më i zakonshëm se presioni nën ato vlera. Më shumë se dy milionë zviceranë kanë tension të lartë të gjakut.

  Presioni i lartë i gjakut është një problem shumë i zakonshëm tek njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuar. Vlerat në përgjithësi fillojnë të rriten pas moshës 40 vjeçare. Presioni sistolik i gjakut gradualisht rritet me kalimin e moshës. Nga ana tjetër, presioni negativ ngadalë fillon të ulet pas moshës 50 vjeçare. Vlerat në përgjithësi fillojnë të rriten pas moshës 40 vjeçare. Njerëzit e moshuar shpesh kanë presion të lartë të gjakut. Shkaku janë muret e ngurtë të arterieve. Presioni negativ është përgjithësisht normal në këto raste. Vakuumi i shtuar është më i zakonshëm tek njerëzit e rinj dhe të moshës së mesme, sepse muret e arterieve të tyre janë ende elastike.

  Presioni i lartë i gjakut mund të çojë në sëmundje

  Tensioni i lartë i gjakut duhet të trajtohet, sepse në të kundërt, ndër të tjera, mund të çojë në:

  • goditje në tru
  • infrakt
  • infarkt miokardi dhe
  • sëmundje koronare të zemrës.

  Presioni i lartë i gjakut është një helm për trurin. Sa më gjatë të zgjasë, aq më i lartë presioni i gjakut e tendos trurin duke çuar në ngurtësi më të madhe dhe formimin e yndyrës në enët e gjakut të trurit. Në këtë mënyrë njeriu ekspozohet ndaj rrezikut të goditjes në tru dhe rrjedhjes së gjakut në tru, ndërkohë që rreziku i çrregullimeve cerebrovaskulare rritet shumëfish.

  Sipas studimeve, problemet e kujtesës lehtësohen kur trajtohet presioni i lartë i gjakut. Faktorët më të zakonshëm që ndikojnë në rritjen e presionit të gjakut janë stili i dobët i jetesës, faktorët trashëgues apo sëmundjet. Ndër të tjera, shkaqet e presionit të lartë të gjakut janë:

  • pirja e duhanit
  • obeziteti, veçanërisht në bark
  • përdorimi i tepërt i produkteve me bazë jamballi dhe kloruri i amonit
  • aktiviteti fizik i pamjaftueshëm
  • përdorimi i gjerë i barnave NSAID si ibuprofeni dhe naprokseni
  • stresi
  • shmangia e stresit të tepërt

  Ndonjëherë presioni i lartë i gjakut ndodh për shkak të faktorëve trashëgues. Në rreth pesë për qind të rasteve, presioni i lartë i gjakut shkaktohet nga sëmundja. Presioni i lartë i gjakut është pasojë e sëmundjeve që lidhen me punën e veshkave dhe çrregullimeve të gjëndrave mbiveshkore.

  Zvogëlon RREZIKUN E SËMUNDJEVE TË ARTERIVE

  Presioni i ulët i gjakut është përgjithësisht i padëmshëm

  Presioni i ulët i gjakut zakonisht nuk ka pasoja negative. Madje konsiderohet i dobishëm sepse zvogëlon rrezikun e sëmundjeve arteriale. Sëmundja arteriale përfshin ngushtimin e arterieve që ndikon negativisht në qarkullimin venoz të gjakut.

  Efektet e presionit të ulët të gjakut ndryshojnë me moshën

  Në të rriturit e shëndetshëm dhe të rinj, një presion i gjakut sistolik (i sipërm) prej 100 mmHg ose më pak nuk është i dëmshëm. Te të moshuarit, presioni i ulët i gjakut shkaktohet kryesisht nga një sëmundje që lidhet me enët e gjakut ose zemrën, të tilla si dështimi i zemrës ose ilaçet që përdoren për ta trajtuar atë. Presioni i ulët i gjakut shpesh shkakton marramendje, e cila është një problem, veçanërisht kur ngriheni dhe menjëherë pas saj. Marramendja e lehtë zakonisht nuk është e rrezikshme. Shmangni ngritjen e papritur.

  Për shembull. ju mund të ngriheni nga shtrati në mëngjes duke u ulur fillimisht në buzë të krevatit. Mund të prisni nga gjysmë deri në një minutë derisa presioni të normalizohet. Vetëm atëherë duhet të ngriheni. Nëse marramendja zgjat shumë, rekomandohet ndihma e mjekut. Nuk ka kurë efektive për presionin e ulët të gjakut.

  Rritja e marrjes së kripës nuk rekomandohet për trajtimin e presionit të ulët të gjakut. Marrja e tepërt e kripës është e dëmshme për shëndetin. Nëse mendoni se presioni i gjakut bie ndjeshëm kur ngriheni, mund ta kontrolloni atë me një matës shtëpie. Së pari, matni presionin e gjakut në mënyrën e zakonshme. Më pas ngrihuni dhe matni sërish presionin e gjakut pas gjysmë minute qëndrimi në këmbë. Nëse tensioni juaj i gjakut ka rënë me 20 mmHg ose më shumë dhe ju ndiheni të trullosur kur ngriheni, shkaku ka shumë të ngjarë të jetë presioni i ulët i gjakut.

  Gjatë matjes së presionit të gjakut, duhet pasur parasysh se një pajisje matës automatike mund të tregojë presion të ulët të gjakut në mënyrë të rreme nëse rrahjet e zemrës janë të pabarabarta. Shkaku mund të jetë p.sh. fibrilacioni atrial. Monitoruesi i presionit të gjakut Rossmax X5 me cilësi të lartë zbulon fibrilacionin atrial, kështu që rezultati i matjes është shumë i besueshëm.

  Presioni i ulët i gjakut tek fëmijët është shumë i rrallë

  Vlerat e referencës për fëmijët janë më të ulëta

  Me kalimin e viteve, presioni i gjakut rritet gjatë fëmijërisë. Dhe kjo gjatë vitit të parë. Tensioni i gjakut i fëmijës matet në moshën 4 vjeçare në një ekzaminim mjekësor në një klinikë për fëmijë. Në moshën 8-9 vjeç, presioni i gjakut ndalon në një vlerë mesatare që është e përhapur në komunitetet që përdorin pak ose aspak kripë. Prandaj, presioni i gjakut tek fëmijët është më i ulët se ai i të rriturve dhe vetëm në adoleshencë vlerat e referencës rriten në nivelin e të rriturve. Nëse presioni i sipërm i fëmijës është më i lartë se 140 mmHg dhe presioni i ulët është më i lartë se 90 mmHg, situata kërkon ekzaminime të mëtejshme. Trajtimi i presionit të lartë të gjakut është i rëndësishëm, sepse presioni i lartë i gjakut afatgjatë çon në dëmtime të përhershme të organeve dhe probleme më serioze të qarkullimit të gjakut.

  Hipertensioni është i rrallë tek fëmijët. Shkaku është, në pjesën më të madhe, disa sëmundje. Trajtimi reflektohet kryesisht në trajtimin e sëmundjes. Mund të ndodhë edhe vetë, i cili quhet hipertension primar. Në trajtimin e hipertensionit primar, përparësi u jepet:

  • kontrollin e peshës
  • duke reduktuar marrjen e kripës
  • futja e frutave dhe perimeve në dietë
  • ushtroni të paktën tre herë në javë

  Presioni i ulët i gjakut është i rrallë tek fëmijët. Nëse ndodh, kjo është kryesisht për shkak të marrjes së pamjaftueshme të lëngjeve, e cila ka çuar në dehidrim, ose për shkak të çrregullimeve të rënda të të ngrënit si anoreksia.

  Monitor automatik për tensionin e gjakut

  Rossmax X5 PARR

  • Dallim i aritmisë (ARR)
  • Dallimi i fibrilacionit atrial (AFib)
  • Dallimi i kontraktimit para kohe (PC)
  • Dallimi i lëvizjeve